Vikten av regelbunden rengöring

worker-cleaning-car-with-water-and-sponge-xs

Vikten av att regelbundet rengöra och ta hand om sin bil tjänar man i längden på, och det är ditt ansvar att ta hand om bilen och att se till att den är i gott körskick. En väl omhändertagen bil går igenom besiktningen som är både dyr och kan vara tidskrävande, både vad gäller den ordinarie och om du skulle få en ombesiktning. Har du en begagnad bil så är det obligatorisk besiktning en gång per år. Det är din slutsiffra i registreringsnumret som avgör när det är dags för dig att besikta bilen.

Något som är enkelt och kan rädda ditt och andras liv är att ha fungerande vindrutetorkare och blad på bilen. En god regel kan vara att byte till nya blad varje höst och vår när du byter till sommar- eller vinterdäck. Då bladen innehåller gummi så torkar de lätt ut och är en färskvara. Vindrutetorkarblad är en liten utgift men kan bespara dig från mycket elände. Av säkerhetsskäl bör du inte köra dina vindrutetorkare på en ruta med mycket lera eller torkad smuts. De små kornen kommer att repa rutan som ger dig betydligt försämrad sikt och du kommer även få anmärkningar på bilprovningen. Att byta torkarbladen är lätt och de mäts i tum, oftast är torkarbladet på förarsidan något längre än på passagerarsidan, men du kan trots det med fördel själv byta dem.

Ställ dina torkararmar rakt upp, alltså inte så de ligger mot vindrutan. Sedan beror det lite på bilmodell, men oftast drar du torkarbladet lite nedåt mot bilen så att det lossnar. Själva torkararmen har en krok längst ut där man fäster torkarbladet. Det kan även finnas en liten spärr som du trycker in för att frigöra bladet från armen. Gör tvärtom när du sätter tillbaka det nya bladet. När du hör ett litet klick så vet du att torkarbladet sitter på plats. Om du besiktar din bil med dåliga torkarblad kommer du få en påpekan om att byta dessa själv. Det skrivs ned i protokollet som du får med dig efter besiktningen. Om du inte har åtgärdat och bytt torkarblad innan nästa besiktning kommer du per automatik få en tvåa, dvs en ombesiktning. Det är både dyrt och onödigt att behöva göra det.

Det kan löna sig att se över sin bilförsäkring. Om nu olyckan varit framme och du har fått repor på din vindruta så är det bra om din bilförsäkring innehåller en glasförsäkring. Du kan då byta din ruta och endast betala självrisk. Kontrollera vad just din försäkring säger, men trots om du har en försäkring som gör att du endast behöver betala självrisk så kan det löna sig att ta hand om sina vindrutor med något så enkelt som torkarblad. Du får många nya torkarblad i jämförelse vad du får betala för självrisken vid byte av vindruta.