Rally Sweden

Rally är en fartfylld sport där en bil måste ta sig genom en snirklade sträcka på snabbast tid eller bästa resa från punkt till punkt på kartan. Banorna anordnas på avstängda skogsvägar under både vintern och sommaren. Bilarna kan vara specialbyggda eller vanliga bilar som har byggts om för ändamålet. Det finns även rallyversioner där man kör otroligt långa sträckor. Mexican 1000 är en sådan. Där ska man köra 1.610 km över den kaliforniska Bajahalvön, ett rally som anordnaren NORRA kallar för ”det gladaste rallyt på jorden”.

I helgen mellan 5-8 februari pågår Rally Sweden för fullt i de värmländska och norska skogarna. Rally började i Sverige under namnet Midnattssolrallyt och tävlingen blev inte en vintersport förrän 1965. Mellan 1967 och 2010 började och slutade varje tävling i Karlstad. Numera är Hagfors eftersom det är mindre risk att en mild vinter förhindrar tävlingen. Förra årets vinnare var fransmannen Sébastien Ogier i en Volkswagon Pro R WRC. Så vem vinner i år? Oddsen pekar på att Sébastien får en andra vinst eller att Jari-Matti Latvala tar hem det.

De här helgen förväntar anordnarna att över 20.000 personer kommer för att delta i festen och tävlingarna under Rally Sweden. Innan startskottet ljuder bjuder Red Bull på en show med skotrar och crossar. På kvällarna blir det fester på Färjestadstravet och i Hagfors och Torsby. Anordnarna säger att över 20.000 personer kommer för att delta i festen och tävlingarna.