Att reparera sin bil

Att meka med sin bil själv är både kul och ekonomiskt. Svårt kan det också vara. Moderna bilar innehåller mycket elektronik, och det som har med den delen att göra bör nog en verkstad sköta. Annat är det om du har en lite äldre bil, kanske en hobbybil, då är du nog mer eller mindre hänvisad till att meka själv.

mechanic-looking-at-the-below-of-a-car-while-holding-a-clipboardVissa småsaker är ofta enkla att sköta själv även på nya bilar. Att byta till vinterhjulen fixar de flesta bara man hittar domkraften. Här gäller det också att hitta lyftpunkterna för domkraften på din bil. Då är det bilens instruktionsbok som gäller. Har du inte gjort det tidigare så är det dags att ta en titt i handboken.

Om det är ett lite större ingrepp som ska göras i din bil kan det vara klokt att anlita en verkstad men har man gett sig den på att fixa själv kan man köpa en verkstadsbok. Det finns sådana även för hemmapulare. Ett ställe som har ett bra urval är Mekanika,  de har reparationshandböcker för de vanligaste bilmärken som rullar i Sverige.

Böckerna ger en mycket bra handledning för reparationer men även för service som oljebyte och byte av oljefilter som kan vara nog så knepigt på vissa bilar om man inte vet exakt hur man går tillväga. Även byte av exempelvis strålkastarlampor kan ibland behöva en tydligare handledning än vad bilens instruktionsbok ger. Böckerna används även av proffs på verkstäder vilket garanterar att instruktionerna i böckerna fungerar. Det är Haynes som ger ut reparationshandböckerna, vilket de gjort sedan 1960. Reservdelar och serviceprodukter finns förstås att köpa lite varstans, men även hos Mekanika. Enkelt alltså att köpa både handboken och delarna på ett och samma ställe.