Underhåll nya bilägare brukar glömma

shutterstock_82241497

Man känner aldrig sådan frihet som när man äger sin första bil. Plötsligt är ingenting för långt bort och det är aldrig några väntetider på resandet. Men med bilen kommer en del ansvar för dess skötsel, som många yngre personer glömmer bort.

Motoroljan

Man ska byta motorolja enligt bilmodellens rekommendationer: de brukar vara utskrivna i både år och antal mil. Alternativt kan man säga att det är bra att byta oljan varje år, men för vissa modeller kan man vara tvungen att byta oftare.

Oljan håller motorn fräsch och oljefiltren håller tillbaka smuts så den inte sprider sig genom hela motorn. Därför ska man alltid byta filtren tillsammans med oljan, annars blir den nya oljan smutsig på en gång och bytet blir helt meningslöst. Man ska heller inte snåla när det kommer till detta, köp en motorolja av bra kvalité för bästa effekt och skydd.

Däcken

Att kolla upp däcken efter varje säsong är extremt viktigt. Har man riktigt dåliga däck kan man bli bötfälld eftersom man utgör en fara för sina medtrafikanter och sina passagerare. Kolla upp minsta mönsterdjupet tillåtet på sommar- och vinterdäck och mät på flera ställen runt varje däck innan du sätter på dem. Vilka däck man ska ha beror mycket på vilket underlag man kör på.

Bromsarna

Den viktigaste delen på bilen är bromsarna, de är där för att rädda liv och hålla dig säker i trafiken. Bromsarna sköter inte sig själva, de måste servas och motioneras för att hålla standard. Håll servicetiderna som bilmanualen rekommenderar. Man kan också motionera bromsarna själv genom att göra hårdare inbromsningar vid vissa tillfällen. Planera dessa så du inte är runt andra bilar. Testa bromsarna och motionera dem genom att klättra upp i fart och sedan bromsa de hårdaste du kan. Om du glider väldigt långt eller får dålig kontakt ska du lämna in bilen på verkstad på en gång.